Blog: De identiteit van Early Hardstyle

Early hardstyle

De term ‘Early hardstyle’ lijkt langzaam maar zeker een andere betekenis te krijgen. Organisaties, artiesten, nieuwssites en fans gebruiken Early steeds vaker om de snel aan populariteit winnende muziekstijl uit de jaren 2005-2010 aan te duiden, waarmee al dan niet bewust een nieuwe klap in het gezicht van de ‘oude’ early hardstyle wordt gegeven.

De hardstyle uit de periode 2005-2010 wordt de laatste tijd steeds populairder. Feesten als De Tijdmachine breiden zich nagenoeg ieder jaar uit, en een track als Josh & Wesz – Retrospect, die duidelijk geïnspireerd is op de typische stijl uit die tijd, bereikte in korte tijd de hoogste positie in de top 40 van hardstyle.com.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat er behoefte is om deze stijl in een hokje onder te brengen. Natuurlijk, het is hardstyle, maar het is toch wel degelijk anders dan de hardstyle van tegenwoordig. Sterker nog, de populariteitsgroei van de muziek uit de periode 2005-2010 komt in mijn ogen deels voort uit onvrede over het hedendaagse muziekaanbod. Waar ik echter wel bezwaar tegen wil maken, is de benaming ‘Early hardstyle’ voor dat hokje.

Steeds meer artiesten, organisaties, nieuwssites en fans adapteren nu die term om de stijl uit de laatste jaren van het vorige decennium aan te duiden. Daarmee lijkt de definitie van early hardstyle langzaamaan te verschuiven. De term werd (en wordt nog steeds) gebruikt om de hardstyle uit de absolute beginjaren (pakweg 2000-2004) een naam te kunnen geven. Met de veranderende betekenis van de naam van een genre lijkt de geschiedenis zich een beetje te herhalen.

Fans van het eerste uur zullen ongetwijfeld wat hebben meegekregen van de (eerste) grote splitsing in de hardstyle scene. Veel liefhebbers moesten aanvankelijk niets hebben van de ‘nieuwe’ hardstyle, en het was voor veel mensen al snel duidelijk dat de nieuwe hardstyle zich (als genre) zou afscheiden van de oude hardstyle. Aangezien organisaties en artiesten koste wat kost onder de noemer hardstyle door wilden gaan, werd de term early hardstyle in het leven geroepen om de muziek uit de beginjaren een eigen identiteit te geven. Een term die niet is bedacht door de luisteraars van het eerste uur, maar tegen de steeds verder groeiende overmacht van de nieuwe hardstyle bleek niet op te boksen, ondanks dat hardstyle al jarenlang een begrip was en een eigen identiteit had. De splitsing heeft een behoorlijke stempel gedrukt op de hardstyle scene, en nog altijd zijn er mensen die de term early hardstyle niet accepteren en in plaats daarvan de muziek uit 2005+ bestempelen als nu-style.

Des te pijnlijker is het om te zien dat er zich nu een vergelijkbaar scenario afspeelt. Uitgerekend de stijl die 10 jaar geleden de titel en daarmee de identiteit van de originele hardstyle afpakte, lijkt dat nu weer te gaan doen. Dit proces is al een tijdje aan de gang, en op dit punt durf ik nog niet te zeggen hoe zich dit exact gaat voltrekken. In mijn ogen zijn er 2 mogelijkheden voor hoe de definitie van early hardstyle er op termijn uit komt te zien; ofwel wordt early hardstyle gebruikt om alle muziek van vóór 2010 aan te duiden (dus inclusief de ‘echte’ early), of early hardstyle wordt het hokje van hardstyle uit de periode 2005-2010. In het eerste geval staat de scene weer op hetzelfde punt als 10 jaar geleden, waarbij 2 botsende stijlen op 1 hoopje worden gegooid terwijl er duidelijk behoefte is aan een splitsing. Dan zou de jarenlange strijd voor een eigen identiteit dus eigenlijk voor niets zijn geweest. De tweede mogelijkheid is echter minstens net zo ergerlijk. Dan gaat de nieuwe hardstyle er namelijk opniéuw met de identiteit van de originele hardstyle vandoor, net zoals het jaren geleden de titel hardstyle opeiste. En ik ben bang dat er niet veel luisteraars van het eerste uur zijn overgebleven die nog bereid zijn om te strijden voor het behoud van hun favoriete genre.

Maar een veranderende betekenis van een woord, wat is daar in de praktijk dan eigenlijk zo erg aan? Voor mij (als liefhebber van early hardstyle) zijn de gevolgen al enige tijd merkbaar. Doordat organisaties (maar ook artiesten) meegaan (of eigenlijk zelfs voorop lopen) met de veranderende betekenis, dreigt de originele early steeds meer in de vergetelheid te raken, waardoor ook de feesten die zich op dit subgenre richten steeds meer uit lijken te sterven. Uiteraard zijn er nog uitzonderingen, maar bijvoorbeeld de Back in Time-area’s op Decibel en Defqon lijken zich steeds meer te richten op 2005-2010 hardstyle (uiteraard liefkozend early genoemd door de organisator), en zelfs op Hardclassics en Remember, toch wel de bekendste early-feesten, neemt de muziek die periode steeds meer de overhand. Vergelijk de setjes van de meest recente edities maar eens met die van een paar jaar geleden. Of kijk naar Q-Base, dat met veel bombarie een Early Hardstyle area aankondigde, om er in kleine cijfertjes 2005-2010 achter te zetten. En zo dreigt early steeds verder uit te sterven; een proces dat op z’n minst bevorderd wordt door de personen en instanties die het genre 10 jaar geleden ook al minachtten en in een diepe put duwden.

Geschreven door: Bouke

Link naar topic voor discussieVolg Hardtraxx op Twitter twitter.com/Hardtraxx en op Facebook: facebook.com/Hardtraxx

Bericht geplaatst op 14-04-2016 om 10:07 door The Venator | Translate:

Reacties (0)

Plaats reactie

ReagerenRegistreer of login om te reageren.

Hier adverteren?

Hardtraxx op Facebook