Blog: Hokjes in de Hardstyle

Early, mainstream, raw: hardstyle is al lange tijd onderverdeeld in verschillende subgenres. Daarnaast zijn er ook vaak initiatieven voor nieuwe hokjes, zoals classics of industrial raw. Met het aantal hokjes lijkt ook het aantal tegenstanders te groeien, maar kleven er eigenlijk wel nadelen aan? 

De trouwe lezers van het forum van Hardtraxx zal het vast al wel opgevallen zijn dat een aanzienlijk aantal leden geen fan is van een onderverdeling van hun favoriete genre. Het hokje early hardstyle wordt over het algemeen nog gedoogd, maar de termen mainstream en raw worden zo veel mogelijk vermeden. Zelf verbaas ik me wel eens over de felle opstandigheid tegen hokjesvorming, die in mijn ogen voornamelijk voordelen met zich meebrengt.

Voordelen
Ten eerste geeft een eigen naam een stijl een identiteit. Door het beestje een naam te geven, onderscheidt de stijl zich van andere stijlen. Daardoor kan hier ook op ingespeeld worden, bijvoorbeeld door feestorganisaties. Door de jaren heen zijn er veel feesten gekomen die zich specifiek op één van de subgenres, zoals Loudness, Euphoria of HardClassics. Door zich op een specifieke stijl te richten en dit ook te benoemen, kunnen deze feesten zich onderscheiden en weet de bezoeker precies wat hij kan verwachten.

Misschien wel het meest praktische argument voor hokjes is het ‘gebruiksgemak’. De grote verschillen tussen stijlen (/tracks) kunnen aangeduid worden, wat communicatie een stuk makkelijker maakt. Veel mensen, zowel liefhebbers als mensen die niet zo thuis zijn in het genre, krijgen een totaal verkeerd beeld van mijn smaak als ik zeg dat ik hardstyle luister. En daarmee zal ik zeker niet de enige zijn, aangezien er een grote groep mensen is die een bepaald deel van de hardstyle (bijvoorbeeld raw) helemaal geweldig vindt, maar een ander deel (mainstream) helemaal niks, en vice versa. Het feit dat zulke groepen (massaal) bestaan geeft in mijn ogen al aan dat er behoefte (en ruimte) is aan (voor) een onderverdeling. Dan kun je er wel omheen draaien door een voorkeur uit te spreken voor bijvoorbeeld ‘de hardere kant van hardstyle’, maar dan kun je er net zo goed een term op plakken.

Bovenstaande argumenten zie je eigenlijk momenteel ook weer terug, nu de stijl uit de jaren 2005-2010 snel aan populariteit wint. Tijdmachine, early, classics: zowel artiesten als fans als organisaties willen deze stijl graag labelen.

Een ander voordeel slaat vooral op nieuwe luisteraars, die voor de scene als geheel natuurlijk van groot belang zijn. Als er een (duidelijke) onderverdeling is binnen een genre, bied je mensen die net komen kijken de mogelijkheid om die verschillende stijlen uit te proberen om te kijken welke het beste bij hen past. Als er geen hokjes zijn, zullen nieuwe luisteraars in 9 van de 10 gevallen eerst in aanraking komen met de populairste tracks, die hoogstwaarschijnlijk allemaal in hetzelfde straatje vallen. Zo kan het bijvoorbeeld jaren duren voordat ze voor het eerst met early in aanraking komen, terwijl dat ze misschien wel beter ligt dan de andere stromingen. Of misschien keert een nieuwe luisteraar het genre hardstyle na die eerste paar tracks alweer de rug toe omdat hij die specifieke tracks niet kan waarderen, zich niet bewust zijnde van tracks die in een hele andere stijl zijn gemaakt.

Onderverdeling Hardstyle

Nadelen
Wellicht het meest gehoorde argument van tegenstanders van hokjes is dat het de creatieve vrijheid van artiesten beperkt. Ik vind echter niet dat hokjes dit doen, dit leggen artiesten zichzelf op (en wordt ze tot op zekere hoogte opgelegd door de verwachtingen van hun fans). Niemand verplicht ze om binnen een hokje te produceren, er zijn genoeg artiesten die succesvol zijn geweest in verschillende hokjes. Daarnaast heb je zonder een onderverdeling evengoed verwachtingen van bepaalde artiesten. Veel artiesten kiezen er in mijn ogen zélf voor om zichzelf in een bepaald hokje te duwen. Dat is uiteraard hun goed recht, maar dat geeft voor mij wel aan dat die artiesten sowieso al een bepaalde stijl voor ogen hebben, of er nu een naam aan is gegeven of niet.

Een ander veelgehoord argument is dat niet alles in een hokje te plaatsen is. Er zijn behoorlijk wat platen die niet binnen 1 van de drie standaard hokjes passen. Dit vind ik echter niet echt een argument, aangezien het ook niet een ‘regel’ is van een onderverdeling dat álles gedefinieerd moet worden. Hokjes hebben geen duidelijke, vastgelegde grenzen, dus een track hoeft niet perse óf raw of mainstream te zijn. Tracks kunnen er best tussenin zitten, of juist overlappen.
Daarnaast zijn er ook hardstyle tracks die tegen bijvoorbeeld hardcore of hardtrance aanzitten. Volgens de logica van dit tegenargument zou dat impliceren dat hardstyle ook geen genre is, en dus geen bestaansrecht heeft. En als je het zo verder doortrekt, zouden er dus helemaal geen genres hoeven te zijn, want muziek is nou eenmaal muziek. Of…

Geschreven door: Bouke

Link naar het topic voor discussieVolg Hardtraxx op Twitter twitter.com/Hardtraxx en op Facebook: facebook.com/Hardtraxx

Bericht geplaatst op 19-05-2016 om 08:55 door The Venator | Translate:

Reacties (0)

Plaats reactie

ReagerenRegistreer of login om te reageren.

Hier adverteren?

Hardtraxx op Facebook