Partyreport: Defqon.1 Festival 2010

Zon, strand en keiharde beats. Het zijn de perfecte ingrediënten voor het traditioneel uitverkochte Defqon.1. 40.000 liefhebbers van de hardere stijlen hadden 12 juni al maanden omcirkeld op hun kalenders. Het is voor velen een van de hoogtepunten van het jaar en het absolute paradepaardje van organisator Q-Dance. Q-Dance weet de bezoekers op Almere Strand ieder jaar weer te verrassen met mooie podia en leuke aankleding allen in een bepaald thema: No time to waste!

Voor de 40.000 gelukkigen die een kaartje wisten te bemachtigen voor dit binnen een uur uitverkochte evenement zag de weersvoorspelling er in eerste instantie niet goed uit. Er werd veel regen voorspeld en daar moet je als bezoeker toch niet aan denken. Het is sowieso een rare gedachte: Defqon.1 en regen? In het verleden hebben we hoogstens last gehad van een buitje maar over het algemeen zijn de weergoden ons altijd goed gezind. Gelukkig werd het vooruitzicht steeds beter naarmate Defqon.1 dichterbij kwam, er werd de bezoekers uiteindelijk een zonnige dag gegund.


Overview

Aangekomen op Almere Strand was het tijd om eens een rondje langs de stages te maken en te checken hoe het zat met de nieuwe indeling. De belangrijkste veranderingen waren dat de main stage weer terug naar het midden van het terrein was verplaatst, de populaire Black een outdoor stage kreeg en de Blue naar het rechteruiteinde van het strand was verhuisd. Waar de main stage andere jaren een massaal “dicht” podium was, bestond het dit jaar uit allerlei losse onderdelen zodat het wat meer “open” was. De onderdelen samen vormden een soort van grote klok. Het zag er allemaal weer puik uit, dit kon ook gezegd worden over de Black.


Black

Hier was E-Ruption wat hardcore-plaatjes aan het draaien vanaf een erg indrukwekkende stage, het zwart en zilver stak mooi tegen elkaar af en de zilveren doodskop was imponerend. Iets over 11 is het gelukkig nog niet druk op het terrein, dit zou later wel anders zijn, en zodoende ben je redelijk snel weer bij de main waar Thilo & Evanti rustig aan het warmdraaien zijn. De Purple, waar talentvolle hardstyle-dj’s een kans krijgen, had na een outdoor uitstapje in 2009 weer een vertrouwd plekje in een tent gekregen. In de nok van de tent zag je een soort zaadcellen richting het podium bewegen en achter de dj stond een grote vagina, erg leuk gevonden. Het geluid in de Purple was vroeg in de ochtend al gruwelijk hard, DJ Ezteq maakte hier zijn debuut en liet met tracks als DJ Ezteq – Fuck You Up en Chain Reaction – Lellebel horen dat hij wel weet hoe je een stevig potje moet rammen. De knusse gezellige tent in combinatie met het geluid voorspelden veel goeds voor de rest van de dag in de Purple.


Main

Onderweg naar de Blue voor Scope DJ en A-Lusion oftewel 2nd Identity live werd ik als een magneet richting de food stands getrokken. Het was niet goedkoop, maar de kwaliteit en het aanbod waren perfect. Heerlijke verse sandwiches, hotdogs, frituur en loempia’s, alle windstreken waren vertegenwoordigd en je hoefde nergens lang te wachten. Na wat loempia’s te hebben weggewerkt moest ik opschieten om niet te laat te zijn voor 2nd Identity. Hun live-act was me op Emporium al zeer goed bevallen en ook vandaag stelden de mannen niet teleur. Hun eigen Amplified is een monsterlijke track die op het geluiddssysteem in de Blue perfect tot zijn recht kwam. De kicks die deze mannen produceren zijn zo zuiver en de afmix is dik in orde, een genot voor je oren (al waren oordoppen wel aan te raden).


Blue

De stage in de Blue was opgesierd met badkuipen en wastafels. Deze vormden een soort digitale klok die netjes op tijd liep. Ook in de Blue werd je vooraan echt weggeblazen, de diepe kicks die op je lichaam slaan: het blijft een heerlijk gevoel. Inmiddels had Slim Shore zijn intrede gedaan achter de dj booth. Natuurlijk kwamen Slim Shore’s Scars en King of the Stage voorbij, het blijven lekkere plaatjes! Nog een speciale noot voor het draaien van Zatox – Tanz Electric, heerlijk! Hierna werd het wat drukker in de Blue want het was tijd voor een van de populairste hardstyle-acts van het moment: Psyko Punkz. Ook zij verzorgden een live-set, er werd geopend met een edit van Nitro Man – Technoprime. Deze track werd door het publiek goed opgepikt en de sfeer zat er meteen in. Hoogtepunt was duidelijk Psyko Punkz – Pull your strings 2010, er zit zo’n energie in deze track, dit in combinatie met de enthousiaste performance achter de booth maakte dit tot een erg sfeervol moment.


Silver

Het geram van Digital Punk hoeft voor mij nog niet om 14.45 uur dus het werd tijd om de rest van het terrein eens te ontdekken. Overal op het terrein, in de bosjes en in het water waren weer allerlei leuke en grappige vormen van aankleding en attributen te zien, iedere keer verbaas je jezelf er weer over hoe ze het toch verzinnen. Ook het 10-jarig jubileum van Q-Dance werd duidelijk gepromoot, zo was er een knaloranje cementmolen met het logo van De Q-Dance Feestfabriek te zien en werd er een soort feestpakket met oranje confetti, een oranje hoedje en een oranje toeter uitgedeeld. Het is ook altijd weer bewonderswaardig dat mensen van heinde en verre de moeite nemen om dit feest te bezoeken, je komt mensen tegen met vlaggen van landen uit heel Europa.

Ook de Green had een plaatsje in de openlucht gekregen. Het was niet groot maar straalde wel een bepaalde gezelligheid uit, Fernanda Martins was hier wat technoplaatjes aan het draaien. Na het nuttigen van de nodige biertjes moet je je blaas natuurlijk legen, dus ik ging op zoek naar een wc. Dat bleek een redelijk crime te zijn, het was echt superdruk op de wc’s die dicht bij de main waren geplaatst. Later werden er wat hekken weggehaald zodat de doorstroming gelukkig beter verliep.


Green

Om 16.00 uur stroomde de Purple vol voor de Frequencerz. Dit duo timmert hard aan de weg en is sinds een tijdje opgenomen in het Fusion-label van Zany en consorten. Dit is aan hun sound inmiddels goed te horen, ze hebben het afgelopen jaar een paar grote stappen vooruit gemaakt. Ze openden met wat nieuw eigen werk waarbij Driver er echt bovenuit sprong. De sfeer in de Purple was tijdens hun act echt geweldig met als hoogtepunt een sitdown-momentje tijdens The Beholder & Zany – Euphoria. De hele tent ging door de knieën om na de break lekker los te gaan, kippenvel! Deze set bracht me met mijn gedachten even terug naar de performance van D-Block & S-te-Fan die in 2007 de Purple ook compleet afbraken. Benieuwd hoe ver de Frequencerz het gaan schoppen, we zullen ze komende zomer nog vaker zien verwacht ik.


Charly Lownoise & Mental Theo

De main stroomde inmiddels vol om even terug in de tijd gaan met Charly Lownoise & Mental Theo. Vorig jaar barstte de Grey uit zijn voegen tijdens hun set en ook nu konden ze op een enthousiast publiek rekenen. Ze gingen van oud naar nieuw, voor velen een feest der herkenning. De Viper remix van Your Smile bezorgde velen een glimlach op het gezicht. Ook ging er nog een groot zeil over het publiek waar later een gast overheen ging lopen. Dat moet mooie beelden hebben geleverd voor de dvd. Inmiddels was het Australische duo Bioweapon begonnen aan hun set in de Purple, na hun gig op Euphoria hebben we veel goede dingen over ze gelezen en de drukte in de tent maakte duidelijk dat meer mensen benieuwd waren naar hun sound. Ze gingen zelf lekker los achter de booth en de kleine kale van het stel wist met zijn aanstekelijke gedrag het publiek op zijn hand te krijgen. Hij nam af en toe zelf de microfoon om het publiek nog wat verder op te zwepen, zoiets doet het altijd goed natuurlijk! Hun eigen werk klonk erg goed en werd aangevuld met o.a. de Eric Prydz – Pjanoo remix en Electro Shock van hun Australische collega’s Toneshifterz.

Na de set van de Australiërs liep de talent area leeg waarna veel mensen koers zetten richting de Blue om op tijd binnen te zijn voor B-Front. Die rooie uit Veldhoven is de laatste tijd erg populair en zijn setjes worden door menig hardstyle-liefhebber geprezen. Voordat B-Front zijn opwachting maakte waren Alpha ² vs Beat Providers aan het draaien. De Alpha² weten altijd een fijne mix van wat oudere tracks en het nieuwere werk van voornamelijk hun label A² Records te draaien. Ran-D – Feel my Fire werd voor de zoveelste keer gedraaid vandaag maar hij ging daardoor niet minder los, het is gewoon een meesterlijke track. Wel moet worden opgelet dat deze track niet dood word gedraaid, als hij dat al niet is. Ik heb hem minimaal vier keer gehoord in ieder geval.


Alpha² vs Beat Providers

De Beat Providers waren minder gelukkig met hun optreden, tijdens hun eigen tracks hoorde je duidelijk dat de kwaliteit minder was waardoor je vooral veel bass had en weinig melodie. Het totaal overbodige en haast misplaatste op de booth staan terwijl het er totaal niet het moment voor was deed ook de wenkbrauwen van de liefhebbers fronsen.

Nadat Alpha² hun set afsloten met Ran-D vs Adaro – Under Attack werd het dan tijd voor B-Front. Hij is toch wel de personificatie van de nu erg populaire Raw Hardstyle, daarnaast weet hij zijn set altijd goed in elkaar te zetten en zorgt ook voor wat melodieuzere tracks. Frontliner – Disco Record werd goed ontvangen, deze track heeft de potentie om zomaar de zomerhit van 2010 te gaan worden. B-Front zijn samenwerking met Frontliner kwam natuurlijk ook in zijn set terug: Godz Power en Auditory Nerve bulderden door de speakers en als klap op de vuurpijl gooide B-Front Neophobia er ook nog op. Na deze stevige set komt het besef dat het al 22.00 is en Defqon.1 2010 bijna af is gelopen, tijd om richting de main te gaan om van de eindshow te genieten.


Wildstylez

Wildstylez, tevens maker van het anthem van dit jaar, had de eer om Defqon.1 2010 af te sluiten. Hij opende met wat bekende hits van het Scantraxx label toen plots een harde kick de aandacht van een aantal mensen trok. Achteraan de main hoorde je ineens grof geweld uit de Purple tent komen, hier was Titan even gas aan het geven en beetje bij beetje kwamen er meer mensen van buiten naar binnen. Deze titaan had op In Qontrol al laten zien wat hij in huis had en het was duidelijk dat hij vandaag niet van plan was om gas terug te nemen. Met tracks als Digital Punk – Dark Symphony trakteerde hij de aanwezigen op een keihard laatste uur. Nadat Titan zijn applaus in ontvangst had genomen was het tijd voor de eindshow. Het vuurwerk is toch ieder jaar weer prachtig om te zien, het feest leek afgelopen maar heel in de verte hoorde men ineens Ophidian’s remix van Lenny Dee – Forgotten moments aankomen, iedereen kon nog even één keer los en toen was er een einde gekomen aan weer een fantastische editie van Defqon.1.

De indeling bleek een goede greep met over het algemeen een goede doorstroming van het wandelende publiek. Ook bij het eten en aan de bars werd je snel geholpen, alleen het Heineken evenementenbier heeft zijn beste tijd gehad. Er zit weinig schuim op je biertje, het is snel dood en dat is erg jammer voor een biertje van €2,50. Als je het vergelijkt met het evenementenbiertje van Jupiler is er echt een groot verschil in de houdbaarheidsdatum, maar goed men komt niet alleen om te zuipen natuurlijk. Q-Dance kan trots zijn op weer een uitstekend verlopen editie van haar nummer 1-festival, het geluid was heerlijk, de sfeer was goed en er was veel aandacht besteed aan de aankleding van de verschillende areas. Nu aftellen richting De Q-Dance Feestfabriek, benieuwd wat Q-Dance de bezoekers dan voorschotelt!

Geschreven door: Seth!, via Fok.nl
Foto’s credits: Q-danceVolg Hardtraxx op Twitter twitter.com/Hardtraxx en op Facebook: facebook.com/Hardtraxx

Bericht geplaatst op 16-06-2010 om 21:39 door Khadber | Translate:

Reacties (14)

Plaats reactie
Bisde 16-06-2010 @ 21:49:11

Mooi report! Wc’s waren idd een drama ook op het begin bij de blue. Daarin tegen ben ik het met een puntje niet eens; en dat is de indeling. die vond ik vorig jaar toch vele malen beter! waarschijnlijk ook de afstand tussen blue en black!

xpress 16-06-2010 @ 22:05:50

haha bij die foto van die cementmolen staat er iemand te ‘urineren’ tege de cementmolen :p

Bisde 16-06-2010 @ 22:32:31

trouwens hoe doet die kerel dat daar op dat doek ;p

Timonneke 16-06-2010 @ 22:45:09

Die vlek van mensen bij black ook op die eerste foto.. ge-ni-aal! :D

De boaa 16-06-2010 @ 23:02:16

Leest leuk door.
En wc’s bij blue was meer een zwembad, gavverdamme.

Van mij mag de dvd snel komen ;)

tevion22 16-06-2010 @ 23:05:32

Ik heb van veel mensen gehoord dat ze het jammer vonden dat er niet meer hardcore in de laatste set van de main kwam! Persoonlijk vond ik dat Queen nummer zo goed dat ik geen HC meer hoefde!. ( op forgotten moments na dan )

Dustydus 16-06-2010 @ 23:48:14

@ xpress zijn gulp zat los :D

@ Bisde van te veel redbull ga je vliegen :p

zelf niet geweest dit keer, denk wel dat decibel harder gaat knalle

Jan 17-06-2010 @ 08:52:21

Nice report hoor!! ik vond de indeling van vorig jaar ook stuk beter dan dit jaar! en ik vond de main stage er een beetje magertjes uitzien in vergelijking met andere jaren. Verder was het weer een topfeest en zie ik uit naar volgend jaar!!!

kevinsep 17-06-2010 @ 09:08:52

Mooi gedaan! , en zeker dat die debiel op dat witte doek blij is! dat hij overal op staat!
Zag hem daarna wel ff mooi op ze bek gaan, toen het doek scheurde. :cool:
Maar goed verhaal! , ben benieuwd naar de dvd :$ :p

M-bition 17-06-2010 @ 09:24:48

Zeker nice verslag :) Pull your strings/pjanooo (toneshifterz remix) (l)

broodroosterr 17-06-2010 @ 11:16:30

leuk report, zitten ook mooie fotos tussen ;D
vond persoonlijk dat de afsluiting echt onder de maat was,
het werd nog gered door art of creation op het laatste moment maar..dat mocht ook wel ;)

mutagenx 17-06-2010 @ 13:53:01

defqon1 2010 was zalig! op naar 2011! neem ik dan volgend jaar ook decibel eens mee. in ieder geval neem ik dit jaar nog Q-base mee. kan al niet meer wachten!!

DJhp 17-06-2010 @ 14:57:28

Mooi verslag..! Was echt weer een fantastisch festival! Ben het eens met de WC’s, was in het begin echt te druk. De main stage kwam pas goed tot z’n recht met de eindshow, vorige jaren was de aankleding toch grootser. The Prophet bij Grey was ouderwets rammen en toch nog even wezen neuzen bij Ruthless & Coone bij Brown -.-

Op naar de Q-dance Feestfabriek! Met die masterlijke Line-up! (l)

watcherob 18-06-2010 @ 02:04:35

Goeie review. De wc’s bij de main waren idd een drama, wat een drukte zeg… Ook goed om te lezen dat jij de set van wildstylez ook niks vond. Je zegt het netjes door te zeggen dat Titan je aandacht trok maar dat zegt genoeg. ;)

Nu is het idd aftellen naar de feestfabriek. Ik ben vooral benieuwd of ik daar een glimps van de Sensation Black magie aantref maar ik betwijfel het…

ReagerenRegistreer of login om te reageren.

Hier adverteren?

Hardtraxx op Facebook