Review: Crypsis – Statement 1

In deze rubriek proberen we regelmatig nieuwe vinyls een recensie te geven. In deze 2de aflevering gaan we aan de slag met de nieuwste Crypsis – Statement 1!

Crypsis

Daar zitten we weer.. Het weekend is voorbij en dat betekend dus dat ik ook weer op school aanbeland ben. Met een slaperige kop loop ik door het praktijk lokaal op weg naar mijn werkstuk. Op dit moment snap ik totaal niet wat ik nu om kwart over acht al op school doe. Ik zou graag nog even een uurtje langer blijven liggen om deze morgen niet zo hard aan te laten komen zoals ie nu aankomt.

Gelukkig is de dag snel voorbij zonder problemen met docenten of conciërges die zeggen dat je geen rotzooi op de grond moet gooien. Wat een geluk toch! Het geluk wat ik denk te hebben wordt alleen maar groter als ik thuis ben en van mijn pa hoor dat er een pakketje voor me klaar ligt. Nu herinner ik me ook weer wat voor een knaller van een plaat daar tussen zit! Daar heb ik toch zo lang naar uitgekeken! En nu is hij er dan eindelijk!

Met toeval heb ik de vinyl met de A kant naar boven op mijn platenspeler gelegd, dat wordt dus de kant waarmee we gaan beginnen. En om niet gek te doen beginnen we dan natuurlijk ook met A1. Een nummer wat voor mijn gevoel wat weg heeft van Psycho Stylez van Floorcrushers, niet gek dus dat Crypsis werd aangezien als een alias van Angerfist. Floorcrushers is namelijk een alias van Angerfist.
Afgezien van de hele “wie is het nou” discussie is Get Hit zeker geen verkeerde plaat. De intro knalt lekker door en zal naar mijn idee erg in de smaak vallen bij de liefhebbers van de donkere en rauwere hardstyle. De intro is in ieder geval helemaal oke, niet bijzonder maar ook helemaal niet slecht! De melodie laat na het einde van de intro het beuk gehalte ook totaal niet op zijn gat vallen voor een momentje van rust maar laat je meteen je handjes in de lucht gooien om is flink los te gaan op de kick die vol en als een volwaardige nu-style kick klinkt die de melodie helemaal compleet laat klinken! Alleen is er toch één grote fout die Grzegorz heeft gemaakt en ook erg onprofessioneel overkomt bij mij. De outro van Get Hit komt namelijk totaal niet uit als je er een andere track in wilt mixen. Dit kan dus soms erg fout uitpakken in een overgang.

Crypsis Ft. Sasha F – Get Hit

http://www.youtube.com/watch?v=UDGO_PFcKNY

Maar wat maakt het uit dat Get Hit wat weg heeft van Psycho Stylez? Er zijn tegenwoordig al zoveel tracks die op elkaar lijken en Get Hit is van goede kwaliteit als we even niet aan de “mislukte” outro denken. Hopelijk maakt Grzegorz niet weer zo’n fout op zijn volgende release want dat zou toch erg zonde zijn. En dan nu op naar mijn persoonlijke favoriet!

The 6th pathway, wat deze titel in houdt vraag ik me nog steeds af. Ik zelf denk dat het iets te maken heeft met je eigen weg. De 6e weg, of iets in die richting. Om niet al te ver af te dwalen over wat die titel nou betekend heb ik de platenspeler weer aangezet en al snel klinkt er een licht gefrustreerde mannenstem door de speakers gevolgd door een kick die we niet vaak tegen komen in de hardstyle scene. En ja dit is ook tevens de intro van het nummer! Het zit een beetje raar in elkaar, dat is helemaal niet zo erg want dat geeft nog is een extra uitdaging om een mooie overgang in elkaar te knopen als ik weer is achter de draaitafels te vinden ben. Al snel na deze wat aparte intro komt er een sfeer volle break met voor mij persoonlijk goed gekozen strings die de sfeer samen met de melodie helemaal compleet maken! Het is in ieder geval een erg unieke sound die Crypsis hier in The 6th pathway gebruikt. Maar of deze sound niet gaat vervelen naar een tijdje betwijfel ik.

Crypsis – The 6th Pathway

http://www.youtube.com/watch?v=h_Cnv-rWiLo

The 6th pathway zit in ieder geval goed in elkaar, is vernieuwend, heeft een geweldige sfeer en bouwt ook nog is goed op! Een plaat die je dus niet zomaar mag laten liggen.

Dat was dan de A-kant! En nee loop nu niet weg voor een bakje koffie of een flinke pis beurt want we beuken direct door naar de volgende klapper op deze 4-tracker namelijk Jealousy!

Nu ik Jealousy al zo’n vijf keer achter elkaar heb afgespeeld merk ik steeds meer het verband wat deze plaat maakt met de hardcore scene. Er worden namelijk erg rauwe kicks gebruikt die verdacht veel op een hardcore kick lijken. Natuurlijk is dit niet zo’n punt. Het gaat er tenslotte om hoe een nummer klinkt en niet in welk genrehokje hij geplaatst zou kunnen worden. Sowieso herinner ik me ook weer wat voor een aparte vinyl dit is als ik de melodie langzaam hoor op komen. Want samen met de hardcore achtige kick zorgt de climax van het nummer Jealousy voor een goede sfeer die voor flink wat gezweet kan zorgen.

Crypsis – Jealousy

http://www.youtube.com/watch?v=SStjXSdoOi8

Jealousy is dus erg geschikt om te draaien in het begin van een hardcore set of aan het einde van een hardstyle set. Ik ben in ieder geval erg benieuwd of we ooit een track van Crypsis voor bij zien komen in een Angerfist live act.

En dan is het nu wel te raden welke track nu aan de beurt is. Namelijk Sonic Sabotage een trancy track die samen met Kold Konexion geproduceerd is. Zorg dus dat je weer een vol glas frisdrank voor je neus hebt staan want er komt weer een stuk tekst aan.

Sonic Sabotage, de track die door vele op verschillende fora’s gezien wordt als “de track” op Crypsis zijn eerste Minus is More release. Persoonlijk ben ik het hier wel mee eens en is dit ook gewoon een goede track. Maar om er is wat dieper op in te gaan heb ik de naald alweer op het juiste plekje gelegd en de platenspeler weer zijn ding laten doen. Al snel hoor ik een vrij aparte intro. Crypsis en Kold Konexion hebben hier overduidelijk niet voor een normale intro gekozen maar voor een drum ’n bass achtige intro. Het klinkt in ieder geval helemaal niet verkeerd en het kan er goed mee door! Al snel volgt er een mysterieuze break met een soort gelijke kick die we ook in de The 6th pathway tegen kwamen. Dit is in ieder geval een mooi moment om je aansteker of net nieuwe slidephone de lucht in te steken en even lekker weg te dromen. Maar niet voor al te lange tijd want plotseling wordt alles afgekapt en knalt de melodie er in. Dus geen tijd meer om je dure slidephone in de lucht te houden want dit is een momentje om is flink te bewegen en te genieten van de geweldige sfeer die de climax van Sonic Sabotage bevat. Voornamelijk de goed gekozen toonhoogte van de melodie, de diepe en ligt houterige kick maken Sonic Sabotage een geweldige goede track die we hopelijk nog wat vaker te horen gaan krijgen op grote festivals want dat verdienen deze, en natuurlijk de drie andere tracks op deze 4-tracker zeker.

Crypsis Ft. Kold Konexion – Sonic Sabotage

http://www.youtube.com/watch?v=jHl72n3bh74

Statement 1 is in ieder geval een goede eerste knaller van Crypsis op het Minus is More label en ik kan niet wachten op zijn album en zijn volgende vinyl release! Hou het nieuws rond Crypsis dus goed in de gaten!

Get Hit: 8
The 6th Pathway: 8,5
Jealousy: 8-
Sonic Sabotage: 9

Geschreven door: Dennis aka Mash

Foto credits: Q-dance.nlVolg Hardtraxx op Twitter twitter.com/Hardtraxx en op Facebook: facebook.com/Hardtraxx

Bericht geplaatst op 13-02-2009 om 00:11 door Jor-D | Translate:

Reacties (30)

Plaats reactie
Sunboom 13-02-2009 @ 01:30:51

“En dan nu op naar mijn persoonlijke favoriet! The 6th pathway,”
En vervolgens geef je deze track niet het hoogste cijfer :P? Da’s wel apart! Verder een redelijke review ;) .

Over de tracks zelf ben ik zeer te spreken, alleen Jealousy spreekt me niet zo aan… Deze track weet niets bijzonders te doen en heeft inderdaad wat weg van mainstream hardcore door die melodie. Dat is dan ook juist het probleem, in de mainstream hardcore weten ze mijn inziens namelijk geen leuke melodieën te verzinnen…

Rik 13-02-2009 @ 11:15:37

Cijfer: 8. Wel super vet, maar niet helemaal mijn sound.

Crypsis is niet Angerfist.

Real Name: Grzegorz Luzynski
Profile: Born in Zielona Gora, Poland.
Now living in Denekamp, Netherlands.

URLs: http://www.minusismore.com/
Aliases: Crackor, Crucifier (2), Grzegorz Luzynski

http://www.discogs.com

Makxz 13-02-2009 @ 11:25:56

Erg goede review Dennis ;)
Helemaal met je eens, heb een 8 gegeven voor Statement 1.
Get Hit en Sonic Sabotage zijn zo f*cking vet hé. En de vergelijking met Psycho Stylez had ik ook eens gemaakt, kwam het idee van Floorcrushers/Angerfist/Crypsis ook in me op. Alleen ik merk de fout in de outro van Get Hit niet echt :huh: .
Verder moet ik The 6th Pathway nog ff goed luisteren.

Maar echt supertracks :D

Mol 13-02-2009 @ 11:40:57

”Maar wat maakt het uit dat Get Hit wat weg heeft van Psycho Stylez?”

Genomineerd voor understatement of the year.. Neemt niet weg dat dit dus ook een heerlijk nummer is!

Jealousy vind ik een beetje matig..

Ben het volledig met je eens over 6th pathway.
Sonic is ook zeker erg dik!

Makxz 13-02-2009 @ 11:50:09

“Genomineerd voor under [b]statement 1[/b] of the year” :p

Jesper-HardBeatz 13-02-2009 @ 13:30:09

Get Hit _0_

rest is beetje hetzelfde als het andere..

8!

Guide4U 13-02-2009 @ 13:59:32

4 verschillende tracks en het klinkt allejezus goed :D

Khadber 13-02-2009 @ 14:36:17

Het is een nette review van een supervinyltje! 8 gegeven!

Ravenwood 13-02-2009 @ 15:30:48

leuke review, vind vooral de melodie van get hit vet, de rest is ook super. geef hem een 7,8 (lolled)

een 8 dus ;)

Dennis Aka Mash 13-02-2009 @ 15:53:51

Suggesties voor de volgende review, voor bijvoorbeeld welke vinyl er gereviewed stuur een pm of krabbel me op http://www.basscracker.hyves.nl

Bedankt voor de leuke reacties trouwens :)

Ravenwood 13-02-2009 @ 17:19:42

euh my god, ben addicted aan Get Hit…. :D

Jens 13-02-2009 @ 17:29:53

Veelbelovend talent

Zinloos geluid 13-02-2009 @ 17:57:32

vind deze nummer echt vet :D

Yannicksuper 14-02-2009 @ 12:13:55

Ik vind het wel een redelijke vinyl enkel Get Hit vind ik echt de moeite waard, de rest vind ik eigelijk minder. Daarom ook een 7 in het algemeen

Donovanray 15-02-2009 @ 16:03:38

1. Sonic Sabotage: 9
2. Get Hit: 9
3. Jealousy: 8
4. The 6th Pathway: 7,5

Ool / Tesseract 16-02-2009 @ 00:25:37

Noem het spam en linkhoeren, maar ook hier waren wij eerst… :$

http://www.theharderview.com/review-crypsis-statement-i/

Krijgt een 8 van mij.

Mol 16-02-2009 @ 08:33:40

Nah, ik noem het gewoon reclame of marketing..

Dennis Aka Mash 16-02-2009 @ 16:43:56

Maakt het wat uit wie eerst was? De inhoud is stukken belangrijker.

Ool / Tesseract 16-02-2009 @ 21:51:37

Die smiley staat er niet voor niks bij… Was gisteravond niet echt helder genoeg meer om het met m’n aandacht erbij te lezen.

Bij dezen heb ik het wel gedaan en hier komt een review van je review. Vind het een bijzonder lang stuk, je maakt er zowat een novelle van. Goeie keuze, want het is allemaal licht verteerbaar, leest makkelijk weg. Qua inhoud ben ik het er grotendeels mee eens, alleen de ratings zijn misschien ietwat hoog, maar ik weet uit eigen ervaring hoe moeilijk dat is.

Hoe het ook zij, zeker dankzij je nagenoeg foutloze taalgebruik en leuke, meestal vlot lopende stijl beter dan de gemiddelde review op Partyflock, om maar wat te noemen. Ga zo door (Y)

Dennis Aka Mash 16-02-2009 @ 22:17:04

Het wekte gewoon even de verkeerde indruk bij mij. ;)

En ik ben persoonlijk erg enthousiast van deze plaat, vandaar de hoge rating. Het blijft namelijk een persoonlijke review.

Spelling en taalgebruik is niet mijn sterkste vak. Hier moet ik nog meer aan oefenen.

En bedankt voor de review, respect!

qorbatjov 17-02-2009 @ 19:30:51

Leuke review en wat een plaat.. andere producers kunnen hier zeker een voorbeeld aan nemen.

Quiver 18-02-2009 @ 19:41:21

Vind Jealousy juist een van de betere tracks van deze release. Beukt erg goed, en vooral de rapvocals (B-B-B-Bust a movee) klinken erg fijn tussendoor! Topper :D

Joey 24-03-2009 @ 14:02:44

Crypsis is ook The Crucifier en ook 1 van de DJ’s die draait als Angerfist z’n Live-act doet..

Vind de nummers heel verrassend en mag ze zelf ook graag draaien! Belooft in ieder geval veel goeds voor de toekomst! Een 9.

HardMasterz 24-03-2009 @ 14:48:39

Die beste man woond in mijn woonplaats!

Haha!

Mitch 29-05-2009 @ 11:07:13

ik wil ff inhaken op de outro van Get Hit, daar is absoluut niets mis mee, hij begint alleen laat, en omdat et nummer al 6.5 min duurt, is dat laat.

Bij een gemiddelde track bestaan de laatste 2min vaak uit een outro, hier is dat een minuut. Een DJ luistert altijd zn platen goed door zodat deze weet wanneer platen gemixt kunnen worden, dus mensen die deze plaat draaien weten dat er nog een break zit voor die laatste minuut ;)

San Miquel 29-05-2009 @ 11:34:58

@ Mitch

Klopt idd! Maar die break slaat eigenlijk nergens op…

TkTT 08-08-2009 @ 15:08:27

Hijs opkomend maar wel ziekelijk goed

Rapid Rodge 29-09-2009 @ 23:28:12

@ Dennis Aka Mash

Leuke review om te lezen. :) Alleen wil ik zeggen dat ik het absoluut niet eens ben over de ”fout” van crypsis met de outro van Get Hit. Hij heeft dit met opzet gedaan.
Dit is echt geen fout! Wat is fout in de dance muziek trouwens?? Wat zijn de regels???
Ik bedoel, kijk daar die plaat van zany-Nothing else Matters. Wie heeft het over 4kwarts maten in de dance muziek?
Die track is 6/8 ste geschreven Kijk bijvoorbeeld ook naar een track waar de melodie bijvoorbeeld inkomt.
Tegenwoordig is het niet gek als een beat 1 of 2 of zelfs 3 tellen later de beat inbeukt terwijl de melodie al bezig is. In 2004 moest men in de hardstyle hier niet aan denken! Ik moest hier ook aan wennen maar toch is vernieuwing vaak goed! In bepaalde platen van Promo bijvoorbeeld wordt het al gedaan wat crypsis nu doet.
Het maakt platen minder voorspelbaar, en dat is in mijn opzicht juist beter. Elke keer 4 x 32 tellen is zo saai. En je gaat eindelijk is echt naar je platen luisteren. Want je moet dingen gaan onthouden. Je merkt duidelijk de hardcore invloeden.
Maar ik zie verandering als vooruitgang. In de hardcore zie je trouwens ook dat de producer, waarvan de dj’s zijn platen draait, probeert op het verkeerde spoor te brengen. En dan is er soms is er idd geen touw aan vast te knopen. Maar bij get hit zijn het gewoon 4 tellen extra. Gewoon 4 tellen wachten dus… ;)

Wat ik hiermee wil duidelijk maken is dat er niet echt goed of fout bestaat. Ja, je hebt een aantal voorwaarden waar een track aan moet voldoen. Maar verder is het aan de producer om er een dikke track van te maken. Anders dan standaard is vaak verfrissend. Check zany – RAW: geen echte climax, wel vette rauwe beat. Of tatanka – showtime: Dan hoor de melodie en dan wanneer de snoeiharde kick inslaat is ineens de melodie weg. Dit zijn echter echt super tricks om een plaat toch vet te laten klinken. De hell met ”standaard” En zo vind ik dat ook met crypsis :) Eindelijk andere shit!

Undertaker69 07-01-2010 @ 17:54:21

topper!

ReagerenRegistreer of login om te reageren.

Hier adverteren?

Hardtraxx op Facebook